Havezatenpad-2

Zaterdag 21 september, van Paasloo naar Muggenbeet (17,5 km)

Een tjasker, een kleine watermolen

Met prachtig septemberweer (25 graden C) gaan we van start voor de 2e etappe van dit pad. We zullen door de Weerribben lopen vandaag. We parkeren de auto bij cafe Geertien  aan het water in Muggenbeet en kunnen er meteen terecht voor de koffie. Je zit hier vlak bij het Giethoornsche meer en we zien vanaf het terras  al de nodige boten in het kanaal voorbijkomen. Leuke plekje hier! Daarna per fiets naar Paasloo waar we om 11:15 weer kunnen beginnen.

De erg kleine huisjes van de veenwerkers vroeger

We komen dus vandaag door de Weerribben, een erg waterrijk gebied. Het gebied is doorsneden met sloten en legakkers of ribben waar het veen op te drogen werd gelegd. Soms werden die legakkers ook nog weer weggegraven. Daardoor werd het gebied kwetsbaar voor stormen. Zo verdween in 1767 het dorpje Beulake compleet met inwoners en het vee in de golven. Je kunt je voorstellen hoe arm de mensen hier geleefd moeten hebben. Vergelijkbaar met de veenarbeiders in Oost-Groningen en Oost-Drenthe aan het begin van de 20e eeuw.

Een vos!

We nemen een 2e koffie in Kalenberg, dat er eigenlijk precies zo uitziet als Giethoorn maar dan zonder al die toeristen. Kalenberg ligt ook echt midden in de Weerribben. Na Kalenberg gaat het door een erg rustig gebied van de Weerribben. Fietsers en wandelaars komen we hier niet meer tegen. Plots zien we een vos in een weiland zitten. Dat zie je toch niet vaak!

Daarna steken we de weg naar Emmeloord over en lopen naar het café waar we vanmorgen de auto parkeerden.

De gelopen route: