Havezatenpad-3

Zondag 13 oktober 2019, van Muggenbeet naar Belterwiede (20,1 km).

Het Giethoornsche meer

Het weer is al 2 weken knudde, met veel wind en regen. Maar we hebben erg veel zin in wandelen en vandaag valt het – zo is ons voorspeld – wel mee met die regen. We wagen het er maar op. We zetten de auto neer op een parkeerplaats langs de weg die door de Belterwiede gaat. Per fiets op pad naar het beginpunt langs een paar fietsknooppunten en onderweg in Westeinde (hoort bij Wanneperveen) alvast in een gezellig cafeetje, met de welgekozen naam Belterwiede, de eerste koffie gescoord. Verderop bij het Zuideinde komen we door een stukje Giethoorn en we struikelen daar meteen over de Chinezen en/of Japanners, die alles op de foto aan het zetten zijn, inclusief zichzelf via een selfie.

In Muggenbeet aan de tweede koffie. We ontmoeten een stel uit Leeuwarden, dat al 11 dagen achtereen aan het wandelen zijn op dit pad. Ze lopen in de omgekeerde (eigenlijk de juiste) richting en zijn dus bijna klaar. Voor hun nog 2 etappes en dan zijn ze er.

Het rietgebied

We vertrekken rond 12 uur en krijgen meteen al wat druppen op de kop. Gelukkig houdt het snel op en veel meer komt er niet vandaag bij, maar dat weten we dan nog niet. Regenjassen paraat dus. We komen al vrij snel langs het Giethoornsche meer dat dus hier bij Muggenbeet ligt en niet bij Giethoorn, dat nog een km of 6 verderop ligt.  Je loopt hier door een heel rustig gebied en overal zie je vogels. En in de bermen zijn al veel paddenstoelen te vinden. De herfst is al begonnen. Het riet dat hier groeit en gemaaid wordt behoort tot het beste riet wat je kunt krijgen (zei deze zoon van een rietdekker!).

Hier is het nog rustig.

Verderop lopen we van Noord naar Zuid door Giethoorn. Het eerste gedeelte is nog rustig en hier kun je nog wel wonen, dunkt ons. We komen langs een huisje waar 2 vrouwen de appels in hun tuin aan het oogsten zijn. We maken een praatje, en ze blijken in de randstad te wonen en dit als buitenhuisje te hebben. Ook zijn ze lid van Vrienden op de fiets. We krijgen zelfs 4 vers geplukte appels mee, apart voor ons ook nog ontdaan van vogelpoep. Leuke ontmoeting!

Hier wordt het al flink drukker

Verderop is het kermis. Overal boten met toeristen en vooral veel Japanners en Chinezen, maar ook allerlei mensen uit Arabische landen. Alle borden zijn hier dus ook in tenminste 3 talen, waaronder Chinees en Arabisch. Oef. Vreselijk eigenlijk en jammer voor de mensen die hier wonen. Nou was Giethoorn altijd al erg toeristisch, maar dit slaat wel alles. Inderdaad, het Venetië van het noorden, ook op het gebied van overlast door toeristen.

Japanners en Chinezen!

We gaan maar snel verder na eerst nog even een cafeetje te hebben aangedaan. We liepen al meer dan 10 km aan één stuk en dan mag er van ons even gerust worden. Buiten Giethoorn is het meteen een stuk rustiger en zie je eigenlijk alleen weer Nederlanders op de fiets. Wat een verademing! We koersen af op de weg van Wanneperveen naar de Blauwe Hand en lopen die af tot waar de weg naar het zuiden gaat. Hier is ook de doorgang voor boten van de Beulakerwiede naar de Belterwiede.  Waar die naam van Blauwe Hand vandaan komt kan het routeboekje van de Nivon ons niet vertellen, maar de site van routeyou.nl weet het volgende:

Dit gebied wordt ook wel ‘Blauwe Hand’ genoemd. Vroeger lag er een dam in het kanaal Beuker/Steenwijk, daar moesten de schepen met turf over gepakt worden. De turven werden uitgeladen, en aan de andere kant van de dam het andere schip in geladen. Omdat de turf erg koperhoudend was, kregen de werklieden blauwe handen. Vandaar de naam Blauwe Hand.

De site van de VVV Noord-West Overijssel heeft nog meer verklaringen voor de gekke plaatsnamen in dit gebied.

Rond 17:30 zijn we terug bij de auto en kunnen we de fietsen ophalen en naar huis. Het was weer een erg mooie tocht.

De gelopen route: