Havezatenpad-12

Donderdag 12 juni 2020,  Rondwandeling vanuit Vollenhove (32,4 km)

Havezate Oldenhof

Het wandelboekje bevat, naast de route van Steenwijk naar Oldenzaal, nog een paar extra wandelingen. Een daarvan is een rondwandeling vanuit Vollenhove. Het voordeel is dat het OV of de fietsen vandaag niet nodig zijn en dat we ook eerder kunnen starten. En dat willen we ook want de tocht is volgens het boekje 27,3 km en dan is een beetje vroeg beginnen wel belangrijk.  En omdat het vandaag erg warm zal worden is een wandeling in de buurt van afkoelend water ook erg welkom. Vandaar vandaag Vollenhove en omgeving en deze keer geen Twente.  De plek om te starten is even zoeken, want zoveel horeca komen we onderweg niet tegen. We besluiten om aan de oostkant van Vollenhove te starten. Om 08:45 kunnen we al beginnen en na een km of 12 arriveer je dan volgens plan bij Genemuiden, waar de koffie wel klaar staat.

Veel jonge eendjes bij elkaar.

Vanaf Vollenhove kom je na een paar km al bij de eerste Havezate, de Oldenhof, nog steeds bewoond door een adellijke familie (Sloet van Marxveld). Daarna gaat het naar de dijk waarachter de Noord-Oost polder goed is te zien. Aan de overkant zie je het Kadoelenbos. Bij het gehuchtje De Krieger lopen we al het weiland in, maar dat is te vroeg. Foutje van de routecoördinator, waardoor we al een km of zo teveel lopen. Wat verderop gaan we wel naar de dijk maar daar staat erg hoog gras, en dat loopt behoorlijk moeilijk. Bovendien moet je oppassen voor kuilen en heel wat eenden en ganzen gebruiken de kruin van de dijk als toilet kunnen we constateren.  In het water zien we 2 koppels eenden met al hun kroost bij elkaar.

Na 3 maanden weer op een terras.

Als we bij de pont komen gaan we even van de route af, want in Genemuiden willen we koffie. Het is inmiddels ook al 11:45 uur dus het wordt tijd. Per pont naar de overkant en naar het terras. Het was lang geleden dat we dat konden en dit is toch wel veel gezelliger dan een bekertje koffie bij een benzinepomp. Het kost wel een kilometer extra, maar dat hebben we er wel voor over. Daarna met de pont weer terug en verder op de route. We gaan niet verder meer over de dijk. Dit stukje naar Zwartsluis hebben we in etappe 4 al andersom gelopen en bovendien willen we dat hoge gras niet weer. Daarom over een fietspad verder en na Zwartsluis verder richting Belt Schutsloot. Dit eerste stuk van de tocht naar Genemuiden viel ons wat tegen. Een beetje saai eigenlijk. Maar gelukkig is het tweede stuk wel beter. We komen vanaf het gehuchtje Barsbeek langs een weg met veel mooie boerderijtjes. In St Jansklooster is het rond 15:15 uur  weer tijd voor een terrasje. De hoge watertoren hier kun je normaliter beklimmen en dan moet je een prachtig uitzicht hebben over de Beulaker en Belter Wiede. Helaas gesloten vanwege Corona.

Herberg de Moespot

Verderop in buurtschap de Leeuwte kom je de boerderij tegen van voormalig Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem, die later naar Canada emigreerde. En overal zie je opgeknapte oude boerderijtjes. Ziet er erg leuk uit. Daarna arriveren we in buurtschap de Moespot. Die naam komt van de potten met stamppot  die werden warm gehouden voor de reizigers die per de postkoets op weg waren van Blokzijl naar Zwolle of Zwartsluis. Links op de foto nog de schuur met dubbele deuren waar de postkoets naar binnen reed en waar de paarden werden verwisseld.

We zijn nu al weer dicht bij Vollenhove en via een weggetje buiten de dijk lopen we langs scheepswerf Royal Huisman.  Volgens het boekje een grote jachtbouwer.  En inderdaad thuis nog even wat gezocht wat daar gebouwd wordt en dat is niet mis. Vooral hele luxe en dure zeiljachten voor de Rich and Famous, zie deze link.

De binnenhaven van Vollenhove

In Vollenhove moeten we nog even de 2 Havezaten bekijken die hier zijn. Maar eerst even naar de binnenhaven. Vroeger heeft hier het kasteel gestaan van Godfried van Rhenen, bisschop van Utrecht. Dat kasteel is later gesloopt en de uitgegraven ruimte werd het binnenhaventje van Vollenhove. Het eilandje in het midden waar de burcht stond ligt er nog. Vollenhove werd in de 15e eeuw zelfs het bestuurlijke centrum voor Groningen, Friesland en Overijssel (Drenthe was arm destijds en telde nog niet mee). Na de tachtigjarige oorlog was dit echter over en kwijnde Vollenhove weg. Later werd de visserij belangrijk voor het stadje maar de aanleg van de Noord-Oost polder gooide weer roet in het eten. Nu is Vollenhove bekend als watersportplaats. Een plaatsje met een echte historie dus (zie wikipedia).

Havezate Old Ruitenborg

De twee Havezaten hier moeten we nog even bezichtigen. Via een kriskras route door de binnenstad kunnen we alle oude huizen hier bewonderen. De eerste Havezate is Old Ruitenborg, maar die is niet meer helemaal in oorspronkelijke staat. Het is nu een restaurant. 

De ruïne Toutenburgh

De tweede is een ruïne, daar is niet veel meer van over. Het is voormalig Havezate Toutenburgh.  Daarna lopen we het stadje uit en zijn snel weer bij de auto. Het aantal wandel kilometers is wel wat meer geworden. Het zijn er uiteindelijk 32,4. Dat is nu dus ook weer gelukt. En het is lekker, de hele dag in de buitenlucht te zijn!

 

2e serie foto’s: