Havezatenpad-11

Woensdag 27 mei 2020, van Diepenheim naar Delden (24,3 km)

De (boven) Regge in de buurt van Diepenheim

We hebben elke week een wandeling in deze bijzondere tijd, maar dat vinden we helemaal niet erg. Onze sportschool is al 2,5 maand dicht en dan kun je maar 1 ding doen. Hup naar buiten!

Prima temperatuur vandaag. We zitten in het gebied rond Diepenheim en dat is wel een speciaal dorp. Er staan daar maar liefst 6 havezaten/kastelen, te weten Huis Diepenheim, Warmelo, Nijenhuis, Westerflier, Weldam en Wegdam. Diepenheim is van oudsher ook een van de acht middeleeuwse steden van Twente. Het is een leuk plaatsje.

Warmelo: Het kasteel van prinses Armgard

We beginnen de tocht bij Havezate Westerflier, waar we de vorige keer eindigden. Na zo’n 2 km gaan we even van de route af om kasteel Warmelo te bekijken. Hier heeft prinses Armgard, de moeder van prins Bernard, vanaf 1952 tot haar dood in 1971 gewoond.  De kinderen van koningin Juliana leerden hier paardrijden. De oprit van Warmelo begint in het dorp bij de kerktoren. Vlak daarbij staat de  3e havezate van vandaag, Huis Diepenheim. Hier zijn de geslachten  Bentincks en De Vos van Steenwijk aan verbonden. In het dorp zelf is een ijssalon open en daar kunnen we een lekkere  koffie scoren. Nog geen terras open deze week, dat mag vanaf volgende week weer. Meteen na het dorp begint een oprijlaan van wel een kilometer naar kasteel Nijenhuis.  Hier is het geslacht Schimmelpenninck aan verbonden.

St Mary’s chapel

Wat verderop komen we in de buurt van kasteel  Weldam. Graaf Bentinck liet in de buurt een kapel bouwen, die vanaf 1979 in gebruik is door de Anglicaanse gemeente in Oost-Nederland. Het heet nu dan ook St Mary’s Chapel. Daarna door naar het 5e kasteel van vandaag, Weldam. Niet ver daar vandaan komt al het 6e kasteel, Wegdam.

Het landschap na Diepenheim

Via mooie paden en mooie landschappen lopen we naar het Twentekanaal toe, dat hier vlak onder Goor doorloopt. Langs het kanaal gaat het zo’n 2 km verder, en daarna de bocht om langs een zijkanaal dat naar Almelo gaat.  Van tevoren leek dit een saai stuk te zijn, maar de bermen van dit zijkanaal zijn natuurvriendelijk gemaakt, met een geleidelijke overgang van land naar water. Door damwanden in het kanaal te slaan, is er een moerasachtig gebiedje ontstaan voor vissen, kikkers en padden. Het is heel rustig wandelen hier, met zo nu en dan een vrachtschip dat voorbij vaart. Halverwege dit stuk gaan we nog even de velden in en komen langs pannenkoekenhuis de Markenrichter. Deze naam verwijst naar het middeleeuwse tijdperk van de Marken.

Na dik 24 km zijn we op het eindpunt van de route voor vandaag. Volgens de gids hadden het er 21 km zullen zijn en we zijn wel wat omgelopen hier en daar, maar geen 3 km. De gids is niet helemaal accuraat denken we. Verder moet we nu nog even 1,5 km naar de auto lopen, want dichterbij was geen parkeerplaats te vinden. We eindigen uiteindelijk met 25,8 km. Maar omdat we zoveel lopen de laatste tijd is dat geen enkel probleem. Je traint toch ongemerkt je wandelspieren!