Havezatenpad-13

Vrijdag 3 juli 2020, van Delden naar Beckum (20,8 km)

Foto 1: de kenmerkende luiken van landgoed Twickel

Het zal niet zo warm worden als de vorige tochten van de afgelopen weken. Een temperatuur van 22 graden, maar dat is meer dan genoeg. ’s Ochtends zal het nog koud zijn met een graad op 15 en daarom een warm jack mee. Renée kiest voor een lange broek, ikzelf blijf in korte broek lopen. We staan weer vroeg op en rond 10:45 uur kunnen we starten aan het Twents zijkanaal naar Almelo ergens ten westen van Delden.  De koffie hebben we, onderweg op de fiets naar het beginpunt,  al gehad in Delden, dat een leuk plaatsje is. Alleen moeten ze daar in de hoofdstraat met winkels nog eens de geparkeerde auto’s verwijderen, zo constateren we ’s middags als we er weer langskomen.

Het boekenstalletje.

We zijn hier in het gebied van Havezate Twickel, dat van 1347 tot 1953 in familiebezit is geweest.  Het landgoed omvatte destijds  6700 ha en zo’n 1600 boerderijen en was daarmee het grootste van Overijssel. Kenmerkend voor al die boerderijen zijn de witte luiken met zwarte randen, waarmee ze werden onderscheiden van andere Havezaten. Allereerst lopen we door het gebied van boerderij  Groot Rouweler, waar iemand een publiek boekenkastje heeft neergezet, met ook nog diverse soorten huisgemaakte jam erin.

Het veulentje.

Even verderop zien we een mooi veulentje rondspringen. Eerst nog een beetje bang voor ons en dicht bij de moeder, maar later komt hij/zij toch dichterbij om zich door ons te laten aaien.  Ook dit gebied is weer heel erg mooi om door te wandelen. We komen zoals gewoonlijk erg weinig padwandelaars tegen, maar wel veel fietsers die een dagje uit zijn.  En wij zijn door het wandelen wel lekker zo’n beetje de hele dag buiten. Lunchen doen we wel op een bankje met de meegenomen broodjes. Na de lunch gaat het verder richting kasteel Twickel, maar eerst blijken we nog zo’n kilometer verkeerd te lopen omdat we teveel kletsen, en de routecoördinator niet goed oplet. En aan de bordjes met aanwijzingen ligt het niet, want die zijn hier verrassend compleet.  Maar dan moet je ze wel zien natuurlijk… Nou lopen we niet zo’n grote afstand vandaag, dus erg is het niet.

Kasteel Twickel

Kasteel Twickel is inderdaad wel erg groot, zien we. En volgens het boekje wordt het nog steeds bewoond zelfs. Het kasteel ligt vlak bij Delden, waar de tocht verder doorheen gaat. Het is nu zo’n 14 uur we nemen nog een koffie/thee op een terrasje. Daarna door het dorp verder en we steken weer eens het Twentekanaal over, dat net onder Delden doorloopt. Vervolgens weer door een bos op weg naar Bekkum. Als we op een bankje nog even willen rusten blijken er 4 andere Havezatenpad wandelaars te zitten, die de route andersom lopen. Ze zijn gisteren in Oldenzaal begonnen en nu op weg naar Delden. We wisselen wat ervaringen uit. Als we Beckum uitlopen bereiken we snel de auto. Vlug op weg naar Delden om nog even een ijsje te scoren.