Via Rhôna, dag 5

Maandag 3 juni, van Hières-sur-Amby naar Lyon (71 km).

Voor een overzicht van alle etappes: ga naar deze pagina.

Kerncentrale bij Hières-sur-Amby

Ook vandaag weer op tijd opgestaan, deze keer om 06:15 uur. Er waren op deze camping maar weinig gasten. Eén jongen met tent en trekkingbike en 2 mannen in een houten chaletje. Het seizoen moet nog echt beginnen in Frankrijk, althans hier dan. Andere campings zijn  al veel drukker.

Vandaag zouden we over een provisionaire route moeten gaan, maar we missen de bordjes en rijden over de drukke D55. Het boekje geeft ook een alternatieve route hiervoor. Het is inderdaad wel druk op deze maandagmorgen, maar het valt ons eigenlijk wel mee. Bovendien gaan de Franse automobilisten een stuk vriendelijker met ons om dan 20 jaar geleden, toen we hier ook wel eens probeerden te fietsen. Toen reden ze echt de vouwen uit je broek.  Nu gaan ze met een royale bocht om je heen. En wat we altijd doen als het echte te krap wordt (2 passerende vrachtwagens) is even in de berm stoppen. Achteruitkijkspiegel verplicht!

Onderweg komen we in een cafeetje 2 Belgische fietsers tegen (Pierre en z’n vrouw), die we later nog vaker tegenkomen. Ze hebben wel een stuk minder bagage bij zich, want ze logeren in pensions en jeugdherbergen.

Na Jons is de drukte voorbij en fietsen we weer over fietspaden. Dat blijft zo tot in Lyon. Onderweg zoals gebruikelijk langs de route geluncht in onze eigen stoeltjes. We worden nog aangesproken door een groepje bejaarde Duitse e-bike fietsers uit Aken, die de tocht ook doen, maar dan met bagagevervoer en hotelletjes. Ziet er wel relaxed uit, moet ik zeggen.

Wat opvalt onderweg is dat je overal de bloeiende vlier ruikt. Lekker fris! Dat is het voordeel van zo vroeg in het seizoen.

Lyon bereikt

In Lyon loopt de route langs de rivier dwars door het centrum heen, perfect! Na het centrum houdt het ook helemaal op, maar dat is voor de volgende etappe. Op een terrasje nog wat fris water genomen en een tartelette aux fraises

Daarna op weg naar de camping. We hebben de keuze uit 2 campings, die beide flink uit de buurt liggen. We kiezen voor de camping in St-Genis-Laval, een km of acht buiten het centrum aan de zuid-west kant van Lyon. Ik gebruik Osmand om me de route te wijzen en dat gaat eigenlijk prima. Van tevoren waren we wat beducht hiervoor, want het boekje waarschuwt voor drukke wegen in Lyon. Het eerste stukje van ongeveer 1,5 km gaat langs de inderdaad erg drukke D15. Daarnaast raast tevens het verkeer van de A7 snelweg, een hoop herrie en redelijk onoverzichtelijk. Maar daarna gaat het allemaal via veel rustiger straten en soms zelfs een fietspad.

De camping is prima. We kopen alvast 2 buskaartjes voor morgen, want dan hoeven we niet meer op de fiets de drukte in.

 

De gereden route vandaag: