Via Rhona, dag-6

Dinsdag 4 juni 2019, rustdag Lyon.

Voor een overzicht van alle etappes: ga naar deze pagina.

Plein met fontein en enorme bloem in het centrum

Lyon is een stad die je toch wat beter moet leren kennen, vinden we. De vorige keer dat we hier waren (vele jaren geleden, in 2001)  heeft kennelijk niet veel indruk achtergelaten, want we herinneren er ons weinig van.

Dankzij de gisteren gekochte buskaartjes kunnen we onze gang gaan. Lijn C10 komt op een afstand van 1 km langs de camping en zet je af in het centrum. Onderweg (in Oulins) zien we een uitnodigend terras, dus daar maar even uit de bus. Het gebruikelijke ontbijt met koffie en een pain au chocolat en croissant.

Nogmaals het fraaie fiets- en voetpad langs de rivier.

In Lyon lopen we eerst eens naar het spoorstation in Part-Dieu om te informeren naar de terugreismogelijkheden per trein vanuit Arles. Dat kun je van tevoren niet zien op de site van SNCF.  Zie ook de discussie daarover op het forum van de Wereldfietsers. En aangezien wij onze tochten graag goed voorbereiden, wilden we iets meer  zekerheid. Op het station wordt ons verzekerd dat het geen probleem is de fietsen met TER treinen (de regionale treinen) te vervoeren.  We zullen zien of het klopt in Arles.

Gezellige terrasjes in Vieux Lyon

Onderweg naar het station valt wel op hoeveel gekleurde Fransen er in deze wijk rondlopen. Zo te zien komen de meesten uit Afrika.

Met de tram gaan we terug naar het centrum , dat wil zeggen, het oude Lyon. De lunch nemen we op een terras in Vieux Lyon. De bediening is wat slordig, we wachten 45 minuten op het voorgerecht.

Na de lunch eens een beetje cultuur. Met een tandradbaantje kun je tegen de helling omhoog, waar de resten liggen van een oud Romeins theater.  Indrukwekkend weer hoeveel mensen daar wel niet in konden, tot 10.000 toeschouwers aan toe. En je hebt hier een prachtig uitzicht over het lager liggende Lyon en de rivier. Het bijbehorende museum is ook zeer de moeite waard.

Het oude Romeinse theater

Hierna nog even een bezoek aan de Nôtre Dame de Fourvière, een imposante maar ook protserige kerk. Nadat Renée nog een kaarsje heeft aangestoken gaan we weer terug naar de tandradbaan. Na zoveel cultuur nog even op een terras en daarna boodschappen gedaan in de lokale super en weer terug per bus naar de camping. Er waait inmiddels een stevige windkracht 6 uit het zuiden. Vanmorgen had ik daarom de haringen van de tent met een kei al verder de grond in getimmerd. Morgen waait er weer een windkracht 6, en het is de vraag hoe ver we gaan komen. Wij wisten tot nu toe alleen van de Noord-Zuid waaiende Mistral in de Rhônevallei, maar omgekeerd kan dus ook. En het kan per dag wisselen hebben we al gemerkt.