Via Rhôna, dag 9

Vrijdag 7 juni, van Cruas naar Châteauneuf-du-Rhône (26 km).

Voor een overzicht van alle etappes: ga naar deze pagina.

Vandaag ligt Montélimar op de route en dat stadje wilden we niet overslaan vanwege aangename herinneringen van een eerdere vakantie, toen we in de Ardèche stonden en dit stadje ook bezochten. We zaten toen op een terras in een platanenlaantje, met mooi gefilterd zonlicht en dat moeten we weer zien, natuurlijk. En we zaten aan de nougat, want daar is dit stadje erg om bekend.

De Passerelle Himalayenne

Wat later vertrokken (07:45 uur) want we rijden maar een korte afstand. We passeren de kerncentrales van Cruas (wat een complex, zeg) en drinken koffie in Rochemaure.

Geen toeristen hier, behalve wat fietsers. Rochemaure is bekend om de hangbrug alleen voor fietsers, de Passerelle Himalayenne. Die is gebouwd op de resten van een in 1946 ingestorte verkeersbrug en in 2013 geopend. Het is inderdaad spectaculair, want de brug slingert echt omdat hij zo licht is. Bij storm mag je er ook niet meer over, maar tijdens onze oversteek om 09:45 kon je er zelfs nog fietsen, hoewel dat nog best een enerverende aangelegenheid was. Als hij nog meer slingert, moet je er maar lopend overheen.

Het platanenlaantje in Montélimar

Om 11:30 uur komen we al aan op de camping en we doen ook meteen in het dorp maar boodschappen voor lunch en avondeten.  Daarna weer terug naar Montélimar, dat op zo’n 12 km noordelijk ligt.  De terrassen zijn inderdaad zoals we van vroeger kennen, maar verder is er in het stadje niet zoveel te zien. Het oude centrum is één grote bouwput – geen idee wat er precies allemaal moet gaan gebeuren.

Vanwege de mogelijk zware tegenwind besluiten we hier maar niet aan de witte wijn te gaan, want we moeten die 12 km nog terug, tegen de harde wind in. Nou ja, vooruit, eentje dan. Maar ach, één is ook maar één…

Dat werden er dus toch twee. De terugtocht viel desondanks erg mee, maar dat kan ook komen, dat de fietsen erg licht waren zonder die zware bepakking. Of was het nou toch de wijn…

 

De gereden route: