100 km Fietstocht 2022

Zondag 22 mei 2022, De Ems Radweg van Lingen naar Rheine (102 km).

De kerncentrale bij Lingen (1).

We wilden als voorbereiding op onze fietsvakantie dit jaar alvast extra zadeltraining opdoen door de 100 km tocht te gaan maken. We hadden onlangs al een keer 75 km gereden, dus dit moest nu wel kunnen, dachten we. Duitsland trekt mij altijd wel en daarom een tochtje uitgezocht langs de rivier de Ems tussen Lingen en Rheine. Dat is ongeveer 50 km en heen en weer en zo komen we dan wel uit op 100 km. Vandaag is het zonnig, windkracht 1 en dus ideaal voor zo’n tochtje. Via de N34 en langs Emmen naar de A31 in Duitsland en rond 09:00 uur zij  we al ter plekke. De auto bij de Emslandhallen neergezet en per fiets naar het centrum voor de koffie. Rond 09:30 kunnen we vertrekken.

Kerncentrale Lingen (2)
Hobbelige fietspaden.

Vrij snel kom je al de enorme koeltorens tegen van de kerncentrale van Lingen, die eind dit jaar definitief zal sluiten. Niet ver buiten Lingen is de Radweg versperd door werkzaamheden aan een sluis. We moeten via Bramsche omrijden. Zo nu en dan steken we 2 waterstromen over, de rivier de Ems en het Dortmund-Ems kanaal. Als we Emsbüren naderen, gaan we het dorp maar eens in voor een 2e koffie. En zoals gebruikelijk is hier vaak wel een Bäckerei open op zondag.  Wim neemt er meteen maar een Schnecke bij, nogal zoet maar erg lekker.  Daarna verder richting Salzbergen over de linkeroever van de Ems. Wat ons wel opvalt is de slechte staat van de fietspaden.  Niet dat er gaten in zitten, maar je hobbelt voortdurend op je zadel. Misschien juist goed voor de zadeltraining, maar toch niet erg prettig. We zagen dat vaker in Duitsland (o.a. de Ammerland route). We constateren dat Nederland dat toch veel beter voor elkaar heeft. Volgend jaar de 100 km tocht maar weer in Nederland 😁.

Het klooster.

De lunch gebruiken we bij een plek waar de plaatselijke imkervereniging bijenkorven heeft neergezet met allemaal informatieborden over het leven van de bijen. Na Salzbergen komen we een voormalig klooster tegen dat nu als horeca dienst doet met een prachtige theetuin (waar we overigens alleen maar langs gelopen zijn).  Daarna verder naar Rheine. Bij het treinstation nog even gekeken naar Duitse tijdschriften en het centrum verder vluchtig bekeken. En dan weer terug richting Lingen. We rijden nu stevig door, want het begin al wat later te worden en die 100 km moet wel op de teller natuurlijk. Om 18:30 zijn we terug in Lingen, maar moeten nog wel wat extra km’s fietsen om de 100 vol te maken. Geen probleem, de route nog even een paar km op en neer fietsen. Daarna de binnenstad van Lingen in , waar we verrast worden door een of andere loopwedstrijd met zo te zien veel deelnemers.  Bij een Eiscafé gaan we ons eens lekker te buiten aan een bak ijs. Hebben we wel verdiend vinden we. Daarna naar de auto en terug naar huis. Het was weer een mooie tocht!

De gereden route:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *