Hanzestedenpad-9

Zaterdag 14 mei, rondwandeling Zutphen (21,6 km)

De stadspoort van Zutphen

Het Hanzestedenpad kent, naast de doorlopende route van Doesburg naar Kampen, ook een aantal rondwandelingen. Die vanuit Zutphen hadden we nog tegoed en daarom vroeg op pad naar Zutphen. De route gaat ongeveer loodrecht op de IJssel naar het het oosten, en wordt in het wandelboekje  “de hoofdige boer” genoemd, naar een gedicht van Staring, die in Vorden, vlakbij Almen, op een kasteel woonde. De beginregel van dat gedicht luidt:  “Elk weet waar ’t Almens kerkje staat en kent de laan die derwaarts gaat”. Hoofdig betekent in dit geval koppig, want die boer in het gedicht weigerde over een nieuw gebouwde brug in de buurt van Almen te lopen. Hij bleef maar op een ondiepe plek de rivier de Berkel oversteken.

Het Kerkpad en de boerderij van de boze boer (links)

We parkeren de auto bij het station van Zutphen en gaan eerst maar eens de gezellige binnenstad in voor koffie. Daarna op pad. Via oude vestingwallen van Zutphen lopen we de stad uit en gaan we verder langs de Berkel.  Als we de N348 zijn overgestoken komen we bij het Kerkpad en daaraan woont een boze boer die het nogal voorzien heeft op wandelaars. Met de tractor dreigend op wandelaars inrijden en zo.  In totaal zijn er al zo’n 150 klachten bij een meldpunt binnengekomen. En er is nog steeds gedoe – de Volkskrant heeft er in januari 2022 een hele pagina aan gewijd. Uiteindelijk heeft de gemeente besloten een wandelpad naast het Kerkpad aan te leggen om de problemen op te lossen. De boer had, in 2017 toen hij de boerderij kocht, niet begrepen dat er een recht-van-overpad voor zijn erf gold. En wilde daar dus ook duidelijk niet aan meewerken. Jammer.

Huis De Voorst

Wij lopen een stukje om en kunnen dan gelijk huis De Voorst bekijken, maar dat ziet er niet geweldig meer uit.  Als ik later op internet nog even zoek op Huis De Voorst, blijkt het een locatie voor trouwen, partijen en een hotel te zijn.  Via een stukje bos komen we weer bij de Berkel uit en we zien dat daar het nodige aan gedaan wordt om de oude loop te herstellen. Tot de jaren 70 was men bezig met kanalisatie om wateroverlast te voorkomen. En er werden daarvoor de nodige stuwen geplaatst. Het nadeel was natuurlijk dat de vissen geen vrije doortocht meer hadden en dat is men nu bezig op te lossen met vistrappen.

Stuw met vistrap

Onderweg zien we nog de nodige kasteelachtige landhuizen staan. We naderen inmiddels Almen  en daar verlaten we de Berkel en gaan we wat noordelijker weer terug. We komen nu door vooral bossen en dat is lekker wandelen bij deze temperatuur.  Na nog een paar havezaten gepasseerd te zijn naderen we Zutphen weer en gaan we op een terras (bij Talamini – we leerden dat er een dorpje is in Italië (Vodo di Cadore in de Dolomieten) waar ongeveer de helft van de inwoners Talamini heet) een ijsje eten. Het is gezellig druk daar. Die binnenstad van Zutphen bevalt ons wel. Daarna terug naar huis.

De gelopen route: