Elfstedenpad-6

Maandag 9 mei 2022, van Stavoren naar Ferwoude (21,8 km)

Aanhalige poes

Het belooft een prachtige dag te worden met een temperatuur van een graad of 20 en derhalve gaan we weer op pad. Deze keer weer met het openbaar vervoer naar het beginpunt – dat gaat prima. De buurtbus gaat 1 x per uur en we zijn een half uur te vroeg bij de bushalte. We worden daar bezig gehouden door een poes die erg graag geaaid wil worden. Och, en als poezenliefhebbers voldoen we daar graag aan.  De bus brengt ons naar station Workum en vandaar per trein naar Stavoren. Rond 10:15 uur kunnen we starten. Helaas, het is maandagmorgen en alle horeca is dicht, en daar baal ik van.  Zonder koffie op pad!  Maar ik heb geluk, na een paar km komen we bij Molkwerum een camping tegen met café en restaurant en die zijn gelukkig wel open.

Veel schapen op de dijk (en de vele vliegen)

Het is even opletten, want er lopen hier 3 wandelpaden langs: het Zuiderzeepad, het Groot-Frieslandpad  en het Elfstedenpad, dat wij lopen. Maar dankzij de Osmand routeplanner op m’n telefoon is dat geen enkel probleem. We lopen hier voornamelijk op de dijk en hebben een riant uitzicht op het IJsselmeer. We lopen tussen de schapen door die hier in grote getale met hun lammetjes op de dijken zijn gehuisvest. We hebben onderweg slechts 2 koeien gezien en honderden schapen. Een nadeel is wel dat je broekspijpen vrij snel onder de schapenpoep zitten. Een enkele keer mag je niet over een bepaald dijkperceel en moet je verder over de weg langs de dijk. En dan mis je meteen veel uitzicht. Maar ’t scheelt in de poep 😊.

Hindeloopen

In de verte doemt al een tijdje Hindeloopen op, met een kerktoren die wat scheef staat. Wat erg storend is, zijn de vele vliegjes die met duizenden hier om je hoofd zoemen. De zwermen vliegen ook steeds met ons mee. Je wordt er een beetje gek van.  Gelukkig zijn het geen steekmuggen, dat zou nog erger zijn. 

Hindeloopen is weer een voorbeeld van een goed bewaard gebleven (klein) stadje met veel oude huizen. Wel zien we aan de noordkant buiten het centrum een haven met ontelbaar veel jachten. Friesland is toch echt een watersport provincie.

De jachthaven van Workum

Na Hindeloopen gaat het verder naar Workum, bekend van het Jopie Huisman museum, waar we ook al een keer op bezoek waren – maar dat was lang geleden. Voor Workum ligt een enorm groot jachthaven. We zagen veel Duitsers onderweg en die zullen wellicht hier ook een boot hebben liggen. Workum is veel groter dan Hindeloopen en we worden op en neer door het hele centrum geleid. Hier is gelukkig weer van alles aan terrassen open – en ook een cafetaria waar we een lekker ijsje kunnen scoren.

De Tillefonne

Buiten Workum komen we over de Tillefonne, een historisch kerkenpad met 8 bruggetjes. Daarna gaat verder naar Ferwoude waar we de auto hadden geparkeerd. De poes was er helaas net even niet. Moe maar voldaan keren we huiswaarts na deze prachtige dag. 

1e serie foto’s:

2e serie foto’s:

Gelopen route: