Donau Radweg-1

Donderdag 9 juni 2022 Heenreis Passau

Marktplein van Schärding

Vandaag de heenreis naar Passau. Het is een lang stuk en we weten niet hoe erg de files in Duitsland zullen zijn, dus vroeg op (05:10 uur!!).  Rond kwart voor zeven op pad. Via Kassel richting Neurenberg, waar we de A3 naar Passau nemen. Het is gelukkig rustig met files en die er zijn staan op de andere weghelft. Na Passau binnendoor naar Schärding, dat zo’n 15 km ten zuiden van Passau aan de Inn ligt en waar ons eerste hotel is. We arriveren er om 16:45 uur, 10 uur rijden over 900 km is niet slecht.

Na het afleveren van onze rolkoffers in het hotel kunnen we de auto kwijt op een groot parkeerterrein van Eurobike, onze reisorganisator,  ten zuiden van het stadje. Daar stonden wel 50 of meer huurfietsen klaar en vele busjes van de firma. Vandaar met de fiets terug naar het hotel en het stadje in om te gaan eten. Er is niet heel veel horeca hier maar wel keuze genoeg. Jammer genoeg zijn er geen terrassen open op dit moment: niet warm genoeg en bovendien enige lichte regen. Een erg lawaaïge tent wordt de keuze – we kunnen zelfs elkaar al nauwelijks verstaan, laat staan de serveerster, maar het eten en de wijn (Grüner Veltliner, natuurlijk) zijn prima.

Vrijdag 10 juni 2022, van Schärding naar Wesenufer (55 km)

We kunnen om 07:30 aan het ontbijt. Het hotel is niet heel luxe, maar dat hoeft van ons ook niet.  Bij Eurobike kun je vaak kiezen uit verschillende klassen van hotels – wij hebben ditmaal de meest ‘basic’ gekozen (Je kunt zelfs kiezen voor zogenaamde Charme hotels – die hebben speciale extra’s of liggen op een uitzonderlijk mooie locatie. Voor ons is het hotel alleen maar bedoeld om te slapen en te douchen, de extra’s hebben wij niet nodig). Het ontbijt is prima en om 08:30 uur moet de bagage klaargezet worden voor transport, en kunnen wij op pad. Eerst over de rechteroever van de Inn en daarna over een hangbrug voor fietsers en wandelaars naar de linkeroever waar wat meer klimmetjes zijn te vinden.  Na 17 km in Passau aan de koffie bij een Bäckerei. Daar ook de broodjes voor de lunch gekocht. Het is even zoeken naar een supermarkt voor de kaas, maar bij het station vinden we er een.

De Dom van Passau

Terug naar de Dom van Passau want die moet je echt gezien hebben hier. De vorige keer dat we hier waren (in 2019) was het smoorheet en hebben we eigenlijk niets gezien van Passau. We hebben nu geluk. Er is om 12 uur een orgelconcert van 20 minuten. Dit orgel is het grootste kerkorgel van de wereld met een kleine 18.000 orgelpijpen. Helaas is een deel van het orgel niet te zien door restauratie werkzaamheden aan de kerk, maar het geluid is inderdaad indrukwekkend. De organiste speelde 5 nummers, en liet ons horen welke mogelijkheden zo’n orgel heeft.  Ik meende zelfs een popsong van de Beatles te horen.

Het orgel van de Dom

Citaat van Renée: “Soms klinkt het zacht en lieflijk bijna, als een blaasinstrument. Maar soms ook hard en bijna dreigend (“vol op het orgel”). Het laatste stuk was deels weliswaar hard, maar erg meeslepend. Ik hoorde er de Donau in. Het aanzwellen van het water in de winter, ook echt wel dreigend. En dan komt toch de lente en wordt het weer wat lieflijker. En tenslotte de zomer, het water stroomt kabbelend in de Zwarte Zee. Geen idee waar het stuk echt over ging. Maar dit hoorde ik en vond het heel mooi.”

Daarna op pad over de route, die erg goed is te doen. Soms even een klein hellinkje, maar het stelt niets voor. Onderweg toch nog een regenbui, dus even de regenkleding aan, maar bij de lunch kan die alweer uit. Daarna rustig fietsend verder naar Wesenufer.

De Donau bij avondlicht

Na het diner gaan we nog even door het dorpje wandelen en een stuk langs de Donau (die weliswaar niet blauw is, maar eerder mosgroen door alle algen – wel ‘schön’).

Gereden route:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *