Alpe-Adria-2

Zondag 19 juli van Salzburg naar St Johann in Pongau (68 km).

Zie deze pagina voor een overzicht van alle etappes van de Alpe Adria Radweg.

De Salzach rivier

Vandaag de start van de Radweg. Het is nu gelukkig wel droog. Het zal niet heel warm worden (23 graden), maar het is warm genoeg voor ons. Na het ontbijt in het hotel, waar al verschillende stellen fietsers zitten, bagage ingeleverd en op pad. We rijden langs de Salzach rivier en het is nog erg vlak hier. Bij Hallein beginnen de eerste klimmetjes, maar die vallen wel mee. Bij Golling kun je een waterval bekijken. Daarvoor moet je eerst wel omhoog fietsen, en wij rijden er ook heen, maar het is daar een kermis van auto’s, die ook op de smalle weg mogen rijden. En de entree is 5,- per persoon. Gaan we niet doen natuurlijk. Bij Golling weer een paar klimmetjes. Daarna een wat langere klim naar Pass Lueg op 552 m., maar het is goed te doen (we begonnen vandaag in Salzburg op 400m) . Verderop moeten we langs een weg fietsen met veel autoverkeer. Ruimte is er wel genoeg voor de fietsers. Wel een paar Baustellen, waar je erg lang op het groen stoplicht moet wachten. En fikse files met auto’s . We kunnen er gelukkig voorbijrijden, zoals de wielrenners ons voordoen. Voor ons slipt een tegemoetkomende scooter over de modder die op de weg ligt. Gisteren viel er ook erg veel regen (windkracht 0 in Salzburg). De man zit verdwaasd op de grond, niet gewond. De vrouw die achterop zat is in shock. Gelukkig schieten diverse automobilisten te hulp, die toch al stil stonden in de file.

Lunchpauze

Bij Tenneck lunchen we met uitzicht op kasteel Hohenwerfen. De stoeltjes komen weer erg van pas (de bekende wet van de bankjes)

Na Werfen gelukkig weer terug op rustige fietspaden. De omgeving is erg mooi met al die bergen vlakbij. Leuk fietsen hier! Het ruikt overal ook heerlijk: op veel plekken wordt het gras gemaaid, en dat ruik je, tezamen met alle kruiden die in de weide stonden geeft het een heerlijke kruiderige geur. Dat maakt het nog meer bijzonder.

In Bischofshofen nemen we nog een koffie (Wim) en sprudelwasser (Renée). Naast ons een stel fietsers met eveneens het Alpe Adria boekje. Je ziet toch erg veel fietsers wel op dit trajekt. Het laatste stuk naar St Johann is vlak. Rond 16:30 bij het hotel, ingechecked en daarna naar het terras in het centrum. Een Grüner Veltliner genomen, daar ook gegeten en nog een ijsje als toetje. Het voelt goed, deze tocht. Maar morgen de zwaarste etappe dus!

2e serie foto’s:

De gereden route:

Het hoogteprofiel (klik voor vergroting):

 

 

 

Statistieken:

  • Hoogte Salzburg:   431 m
  • Hoogte St Johann in Pongau:   580 m
  • Maximale hoogte: 594 m
  • Klimmeters: 413
  • Daalmeters: 265
  • Afstand: 67,9  km
  • Tijdsduur: 8 uur 11 minuten