Alpe-Adria-5

Woensdag 22 juli, van Villach naar Gemona del Friuli (78 km).

Zie deze pagina voor een overzicht van alle etappes van de Alpe Adria Radweg.

Het voormalige station van Tarvisio

Prima geslapen in het Holiday Inn hotel. Na het ontbijt hebben we tijd over want de trein naar Tarvisio vertrekt om 09:45. We moeten om 09:30 aanwezig zijn. Tijd genoeg om langs een bakker voor de broodjes en de supermarkt voor de kaas te gaan.

Op het station vallen we een beetje om van verbazing, Er staan op het perron wel een stuk of 25 fietsers te wachten op de trein. Ik maak me wat ongerust want vroeger hebben we weleens chaotische taferelen meegemaakt met fietsen in de trein. Maar dat hoeft niet. De trein heeft een aparte goederenwagon en 2 man personeel staan de fietsen in te laden. Perfect.

Het fietspad door voormalige spoortunnels.

Na 20 minuten kunnen we uitstappen in Tarvisio in Italië. Eerst maar eens een koffie in het centrum, langs een drukke weg. Maar we zijn weer in Italië en Renée neemt meteen een 2e koffie, die haar erg lekker smaakt. Eindelijk weer eens echte koffie in plaats van dat slootwater in Duitsland en Oostenrijk. Als we naar de route rijden blijkt dat dit al de ex-spoorlijn is uit vroegere tijden, nu omgebouwd tot fietspad. Erg ligt prima asfalt en dat is bijzonder voor Italië. We hebben slechte ervaringen met de kwaliteit van fietspaden hier. Zo’n ex spoorwegtracée is erg lekker want dan weet je dat de stijging nooit meer is dan zo’n 3%. Bovendien gaan we naar beneden en het voelt alsof we op een E-bike zitten.

De hier ook al behoorlijke brede bedding van de rivier

De rivier hier (nog een klein stroompje) is de Fiumi Fella, en zal later een enorm brede bedding blijken te hebben. Niet zo verwonderlijk want het is een een en al steile helling, links en rechts van de rivier.

Verder loopt er een 2-baans weg hier, een 4-baans weg en dan de rivier dus. Het is ook een en al viaduct en tunnel. Je krijgt respect voor wat de Italianen hier allemaal aan kunstwerken realiseren.

Pontebba

In Laglesie San Leopoldo eten we de meegenomen broodjes op, na eerst in het dorp nog een koffie te hebben genomen. Vlak voor we weer wegrijden krijgen we een onweersbui over ons heen en dus de regenjacks en broeken aan. Daarna verder via Pontebba en Moggio Undinese. Daarna houdt het mooie spoorwegtracee op en moeten we eerst over een slecht stukje asfalt. Een bordje geeft aan dat dit stuk van de Alpe Adria nog aangelegd moet worden. Het duurt niet lang en daarna gaat het via gewone wegen en soms ook erg drukke wegen (met gelukkig voldoende ruimte aan de zijkant voor fietsers).

Venzone

Bij Venzone gaan we even het plaatsje in. Dit dorp is in 1976 getroffen door een zware aardbeving waarbij zo’n 1000 doden in het dorp en de omliggende plaatsen vielen. Het centrale plein ziet er erg Italiaans uit. We nemen daar eerst koffie met in chocolade gedoopte gekonfijte sinaasappelschillen en daarna ook nog een ijsje (omdat het zo’n leuk pleintje is) en bekijken het Italiaanse leven hier, dat toch zo heel anders is dan buiten Italië. Er staan auto’s geparkeerd, er zijn 3 terrassen open, en toch maakt het plein een rustige indruk. Bij ons zou het zo niet kunnen, daar zijn we van overtuigd. Óf de horeca zou het te bont maken, óf de automobilisten, waardoor het een onrustig pleintje wou worden.

Daarna gaan we de Duomo bekijken die in ‘76 helemaal werd verwoest en nu heel mooi is gerestaureerd met zoveel mogelijk de originele stenen.

Rond 17 uur vertrekken we naar Gemona del Friuli, waar we via een omweg naar toe gaan. Later blijkt trouwens dat ik met verouderde GPX data uit 2016 werkte in m’n routeplanner. ‘s Avonds meteen verbeterd, want we hadden de nieuwe data wel degelijk gekregen van Eurobike.

Om 18 uur ingecheckt in het hotel. Daarna douchen, wijn gedronken in de naastgelegen Biergarten en gegeten in de pizzeria van het hotel.

Gereden route:

Hoogteprofiel (klik voor een vergroting):

 

 

 

Statistieken:

  • Hoogte Tarvisio:  736  m
  • Hoogte Gemona: 239 m
  • Maximale hoogte: 807 m
  • Klimmeters: 205
  • Daalmeters: 701
  • Afstand: 78,1 km
  • Tijdsduur: 7 uur 35 minuten