Donau Radweg-3

Zondag 12 juni 2022, van Linz naar Grein (77 km)

Het stadje Enns

Om 7 uur al aan het ontbijt in dit prima hotel. Ook dit is weer een groot hotel. Bagage ingeleverd en daarna teruggefietst naar de brug bij het centrum. De weg gaat over een dijk langs de Donau en is nu (na het feest gisteravond met veel lopend publiek en drank) weer rustig. Wel oppassen hier want het ligt vol glassscherven. In het  centrum naar een bakker voor broodjes en koffie en daarna de stad uit. Het eerste stuk is een beetje saai. Over een dijk met aan de overkant allemaal industrie van Linz. Later buigen we meer van de Donau af en komen in Enns, een oud stadje. Zelfs met de oudste stadsrechten van Oostenrijk. Het is niet groot maar het centrumplein met de toren is erg oud en goed bewaard gebleven.

Na de koffie op een terras horen we ineens een 4-stemmig mannenkoor. Die blijken op een terras verderop te zitten. Renée maakt er een video van.

Het 3-delige complex (zie tekst)

Daarna verder op de route. Bij Windpassing gaat het even mis. Daar is een nieuwe weg aangelegd en de routebordjes corresponderen niet met de GPX en met het boekje (uit 2017). Even de bordjes gevolgd, maar daarna teruggereden en toch de GPX maar gevolgd. Bij Sankt-Pantaleon de stoeltjes uitgeklapt (die nemen we elke dag mee op de fiets). Geen bankje te zien in de omgeving. Lekker in de schaduw en frisse luchtstroming (bij 28 graden).   Daarna keren we weer terug naar de Donau en zien één van de vele sluiscomplexen die we deze reis tegenkomen. Wat ik niet wist is dat hier ook een waterkrachtcentrale in zit. Je hebt de sluis voor de scheepvaart, de stuw en dan nog het gedeelte voor de waterkrachtcentrale. Te zien aan de hoogspanningsmasten wordt er nog behoorlijk veel energie mee gewonnen.

Het stadje Grein

We vervolgen de route door het landschap langs Wallsee en Sommergau. Je rijdt dus niet steeds langs de Donau. Bij Ardagger opnieuw naar de rivier en nu op weg naar Grein. We zullen hier niet overnachten maar worden om 17 uur opgehaald met een busje en met fiets en al naar een hotel hogerop gebracht. Even gekeken waar dat ophaalpunt is en daarna een ijsje bij een Italiaan. Om 16:45 uur naar de ophaalplaats waar al anderen staan te wachten. Het opladen van de fietsen gaat vlot en we vertrekken. Het is een prima hotel waar we naartoe rijden, een km of zes de heuvels in.  Eten kan hier alleen in het hotel, maar dat is prima geregeld. Voldoende keuze en lekker. Wel (zoals steeds) enorme porties. We komen vaak niet verder dan de helft.

De gereden route:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *