Donau Radweg-5

Dinsdag 14  juni 2022, van Melk naar Traismauer (61 km)

Wijngebied de Wachau

We zaten in hotel Wachauerhof in de binnenstad van Melk. Gisteravond, toen we bij een Italiaan aten, was er nog een grappig voorval. Een dom mens uit de USA wilde even uitrusten op het terras aan tafel met een bordje gereserveerd erop, zonder wat te bestellen Dat mocht niet van de ober. Daarop bestelde ze een flesje water van €4,- en wilde betalen met haar creditkaart. Dat kon daar niet . Of ze met dollars kon betalen? Nee, eigenlijk ook niet maar vooruit, de ober accepteerde uiteindelijk $5,-.  Troela.

Een wijngebied hier

Vanmorgen normaal ontbeten en op pad. Er is een Spar supermarkt in Melk, dus daar eerst even langs. Ik ga ondertussen alvast op een terras voor de koffie. Daarna over de noordoever verder langs dorpen met soms imposante kerken. Ook zie je soms een groot kasteel boven op een berg liggen. De route is vandaag heel anders dan de vorige dagen. Voor het eerst reden we de hele dag langs/ door wijnhellingen. Dit gebied, de Wachau is vooral bekend van de Grüner Veltliner (die wij ook steeds drinken hier) en de (Rhein) Riesling. En van de Marillen, een abrikozensoort, die verwerkt worden tot jam, schnaps, likeur, etc.

In Krems maar eens van de fiets voor een ijsje. We nemen een Wachauer becher, met al het bovengenoemde erin verwerkt en ook Marillenijs.  Renée vond het heel lekker, ik maar zozo. Daarna willen we nog wat aan cultuur doen en een wandeling naar de kerk gemaakt, maar die is dicht. We gaan verder via de zuidoever naar Traismauer, waar we in een pension zitten. We eten bij een Turk vlakbij ons pension. Renée een pide (flatbread) met spinazie, ei en geitenkaas en ikzelf een pizza. Toen we goed en wel zaten kwam er nog een groot lokaal gezelschap zitten dat meteen 5 tafels aan elkaar schoof . Soort buurt bbq, maar dan weer anders.

De gereden route: