Elfstedenpad-1

Dinsdag 31 augustus 2021, van Leeuwarden naar Mantgum (24 km)

 

de Oldehove

We wilden eens wat dichter bij huis wandelen. En Friesland hadden we tot nu toe wat gemeden, maar dat lag eigenlijk aan het Zevenwoudenpad, dat ons toch wat tegenviel. De keuze viel op het Elfstedenpad, dat een link heeft met de fameuze Elfstedentocht voor schaatsers.  De tocht begint en eindigt natuurlijk in Leeuwarden. En omdat het dichter bij ons huis ligt hoeven we ook niet meer om 05:30 uur het bed uit! Bovendien gaan we eens wat meer proberen met het openbaar vervoer heen of terug te reizen. Scheelt ook weer. En dat is in etappe 1 al heel gemakkelijk. Die gaat van Leeuwarden naar Mantgum en daar is een spoorstation. Dus de auto daar geparkeerd en binnen 8 minuten sta je in Leeuwarden.

Het monument van de Elfstedenrijder.

Rond 09:30 zijn we dan daar ook al, waar we aan de koffie kunnen, en om 10 uur starten we. De tocht gaat vrij snel langs de Elfstedenhal, de overdekte schaatshal van Leeuwarden, waar aan de ramen plakkaten hangen van een aantal winnaars van de tocht.  Zie dit overzicht van alle mannelijke en vrouwelijke winnaars met hun tijden.  Buiten is iemand bezig de namen van alle vrouwelijke winnaars in het monument van de Elfstedenrijder te beitelen. Die stonden er nog niet op en dat kan tegenwoordig niet meer natuurlijk. In Leeuwarden valt direct al op dat veel routeaanwijzers ontbreken. Ik heb van wandelnet.nl wel de GPX gedownload, maar het boekje van de tocht hebben we nog niet. We besloten gisteren pas deze tocht te gaan doen. Dat breekt ons verderop wat op, want daar staan toevallig wel aanwijzingen maar die wijzen anders dan de GPX. En dan heb je het boekje nodig en vooral de laatste wijzigingen van de route. Meestal wordt dat door de padbeheerders goed bijgehouden. Maar nu lopen we verkeerd en moeten weer terug. Och, het is maar een km of zo, dus het valt wel mee. 

Laagvliegende straaljagers.

Wat niet meevalt is de enorme herrie van straaljagers die hier rondvliegen. Kennelijk is er een grootscheepse oefening aan de gang want ze blijven maar starten en weer afdalen. Ze vliegen zo te zien op 10 meter hoogte over de kerk van Marsum 🙂 .  Later zie ik op de kaart dat dat dorpje ook wel erg in de aanvliegroute ligt van vliegbasis Leeuwarden.

De “ui” van Deinum

Als we op Deinum aflopen valt de uivormige spits nogal op van de kerk hier. Die zou in Beieren niet misstaan. Hij is wel erg mooi gemaakt.  We nemen een 2e koffie bij de bakker hier. Horeca is in dit soort kleine dorpjes niet te vinden natuurlijk, dus we boffen dat het bij de bakker kan. Wat leuk aan deze tocht is dat je steeds door kleine dorpen wordt gestuurd. Het pad slingert daardoor wel nogal, maar dit bevalt ons wel. Zo komen we door dorpjes als Boksum, Jelsum, Bears en Jorwert.

 

De Uniastate.

Als we  Bears naderen zien we een merkwaardig bolvormig staketsel boven de bomen uitsteken. Het blijkt een stalen frame te zijn, waarmee een oude state wordt nagebootst (een landhuis heet hier een state hebben we al gemerkt). Hier heeft vroeger de Uniastate gestaan maar die is helaas verdwenen. Alleen het poorthuis staat er nog. En dus nu ook dat stalen frame van het landhuis. Leuk gedaan!.

Jorwert is natuurlijk erg bekend geraakt door Geert Mak met z’n boek “Hoe God verdween uit Jorwerd”. Het verhaal over de stille revolutie in de dorpen op het platteland tussen 1945 en 1995 en wat daarvan de gevolgen waren. Ikzelf heb de eerste 18 jaar van m’n leven in zo’n dorp (Usquert)  gewoond en kan dat beamen. Geert Mak zelf heeft de oude pastorie van Jorwert opgekocht en woont daar als Amsterdammer zo nu en dan. Na Jorwert is het nog maar een klein stukje naar Mantgum waar we om 16:30 uur arriveren.  Wel zijn we behoorlijk moe, moet ik zeggen. Kennelijk viel het toch niet mee. Maar de route was prima en we gaan ermee door, met dit pad.

 

De gelopen route: