Hanzestedenpad-8

Donderdag 12 augustus 2021, van Zwolle naar Kampen (22,3 km)

Het laatste stuk van deze wandeltocht alweer. We zullen vandaag eindigen in Kampen, de laatste stad op het Hanzstedenpad. Daarna hebben we nog wat rondwandelingen vanuit één van de steden te gaan. 

Het ouderlijk huis van Renée in Zwolle.

Vandaag geen fietsen mee, want we kunnen vanuit Kampen gemakkelijk met de trein terug naar Zwolle.  Scheelt weer een uur fietstijd ook nog! Zwolle kennen we nu al een beetje (Renée kent alles natuurlijk, want ze is hier geboren en getogen). We parkeren de auto bij het centrum en gaan naar het NS station om een koffie te halen. Het is 8:30 uur en een vorige keer zagen we al dat om die tijd in het centrum nog vrijwel niets open is. En de Starbucks bij het station is inmiddels  opgeheven (hoewel Google Maps dat nog niet weet). Bij een kleine Spar supermarkt aan de andere kant van het station blijken ze voortreffelijke koffie te zetten,  met desgewenst ook nog allerlei lekkernijen erbij. En wél open op de vroege morgen. Weer wat geleerd.

Het oude Katerveer

Om 9 uur op pad. We gaan even over de andere oever van de Willemsvaart dan de route voorschrijft, over de Veerallee, om langs het huis te lopen waar Renée als kind gewoond heeft. Het pand was van de NAK, de Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen (ministerie van Landbouw), die daar ook kantoor hield, en waar haar vader werkte.  Verderop komen we weer door het Spoolderbos en vervolgens het Engelse Werk, dat we een vorige keer ook al doorkruisten. Daarna gaat het onder de oude verkeersbrug door en naar het Katerveer. Dat veer is al heel oud en begon rond 1240. Pas in 1930 kwam de eerste brug over de IJssel klaar. Tot die tijd moest alles wat de IJssel over wilde met het veer!  In een strijd van Zwolle met Hanzestad Kampen rond 1520 hebben die Kampenaren nog eens het veer verwoest.  Ernaast ligt de Willemsvaart, die vroeger de verbinding vormde tussen de IJssel en de binnenring van Zwolle. Ook de aanleg van dat kanaal is lang tegengehouden door Kampen en Deventer en werd pas in 1819 geopend. Gezellige jongens, die bestuurders van de Hanzesteden!

De IJsseldijk boven Zwolle

We lopen inmiddels buiten Zwolle over de IJsseldijk en zien een mooi café/restaurant liggen dat we voor de 2e koffie gaan bezoeken. Het is de Vreugdehoeve, een melkschapenboerderij met 500 schapen en tevens horeca. Het is er druk en allerlei peuters en kleuters vermaken zich in de speeltuin, die er bij hoort. Aan de overkant van de IJssel zie je Zalk liggen, bekend geworden door Klazien uit Zalk. We passeren het gehucht Veecaten, waar ook nog een veer in de vaart is om naar Zalk te komen.

Veel ganzen in de uiterwaarden.

Bij Wilsum gaan we een stuk langs het water. Gelukkig is het niveau van de IJssel gezakt, anders kan dat niet. Het Hanzesteden-pad heeft overigens steeds uitwijkmogelijkheden voor als het wel hoog water is.  Ook bij Wilsum zijn wat bankjes waar we kunnen lunchen. Er is hier zelfs een klein zandstrandje waar goed gebruik van wordt gemaakt.

Het oude stadhuis van Kampen.

Als we terugkeren op de dijk kunnen we in de verte Kampen al zien liggen. Via IJsselmuiden en de brug over de IJssel komen we in het centrum van Kampen. De stad is een van de machtigste Hanzesteden geweest. Zoals op Wikipedia is te lezen was de stad destijds het Rotterdam van de Middeleeuwen.

Het is er gezellig druk, de terrassen zijn goed bezet. De stad maakt een heel andere indruk op ons dan toen we hier op een zondagmorgen waren tijdens onze Zuiderzee fietstocht. Toen maakte Kampen op ons een erg streng gereformeerde indruk, waar niets te beleven viel, en zeker niets open was om koffie te drinken. We gaan nu dus eerst maar eens op een terras zitten waar we een drankje  met een stuk taart nemen. Hebben we wel verdiend vinden we. Daarna nog wat rondgewandeld en om 19 uur naar het station van IJsselmuiden om de trein terug te nemen.

 

2e serie foto’s:

 

De gelopen route: