Elfstedenpad-2

Woensdag 22 september 2021, van Mantgum naar Sneek (20,5 km)

Theetuin de Dille

Het werd een prachtige septemberdag,  windkracht 2 en 22 graden C.  Wij derhalve weer op pad.  Om 9 uur zijn we al per auto in Sneek en ik schrik, we zijn te vroeg. Natuurlijk geen koffie te krijgen op dit tijdstip, maar het valt mee. Een bakker in het centrum is open en schenkt ook koffie.  Daarna naar het station voor de trein van 9:48 en snel daarna staan we in Mantgum voor de start.

De route gaat vandaag erg veel langs de Zwette, de trekvaart tussen Leeuwarden en Sneek, waar de schaatsers ook langs komen.  We zullen weinig dorpjes tegenkomen en we lopen vooral door vlak weilandgebied. Wel in de verte veel torentjes te zien van dorpen in de omgeving.

Als we ter hoogte van Easterwierrum zijn zien we een mooie theetuin annex minicamping De Dille. Ideaal plekje voor nog een koffie.  Daarna verder en inmiddels is het ook al lunchtijd geworden en eten we op een bankje langs de Zwette de meegebrachte broodjes op. Wat hier opvalt is dat de Zwette midden in de voormalige Middelzee ligt.  Je kunt aan de lage dijken nog zien waar die Middelzee ophield. De Middelzee is stukje bij beetje ingepolderd zoals op het plaatje is te zien.

De nonnen van Scharnegoutum

In Scharnegoutum waar nog een mooi kunstwerk staat van nonnen, dat herinnert aan het vroegere nonnenklooster hier,  willen we nog even uitrusten, want we lopen al weer een kilometer of 10.  Maar de wet van de bankjes treedt weer op, en er is geen bankje te zien. In een buitenwijk van Sneek vinden we er uiteindelijk eentje. De route gaat vervolgens langs het station en daarna door het centrum. We gaan op een terras nog maar eens een versnapering nemen. Mijn benen zijn er ook echt aan toe merk ik.

Na het terras lopen we nog even verder door het gezellige centrum van Sneek tot we de 20 km vol hebben. De doelstelling van dit jaar was om 10 tochten van minstens 20 km te lopen, en dit was de tiende tocht. Opdracht geslaagd derhalve.

Gelopen route: