Elfstedenpad-3

Vrijdag 4 maart 2022, van Sneek naar Balk (25,9 km)

Zicht op IJlst

We waren nodig toe aan een lange wandeling. De vorige was al weer in september vorig jaar. Het zou mooi weer worden, alleen wel met behoorlijke vorst ’s nachts en een koude ochtend. Eerst de autoruiten krabben voor we op pad kunnen. We zijn om 08:45 in Balk waar we de bus kunnen nemen naar Sneek. Volgens de OV9292 app 1 keer overstappen met slechts 1 minuut overstaptijd in Spannenburg, maar dat gaat prima. Rond 09:30 staan we al in Sneek. Daar eerst aan de koffie bij de bakker waar we in etappe 2 ook al waren. En daarna op pad. Renée wil graag eerst ergens een paar wollen handschoenen halen tegen de kou, want we hebben per ongeluk geen handschoenen meegenomen. Ik doe het er maar zonder, want de routeplanner op de telefoon bedienen met handschoenen aan gaat niet. Via de Waterpoort en een viaductje over de A7 lopen we de stad uit en gaan richting IJlst.

De Overtuinen in IJlst.

Wat opvalt in de oude Elfstedenstadjes is dat ze erg mooi bewaard zijn gebleven. Het is een genoegen om door die oude straatjes te wandelen. Ik moet zeggen dat ons dat wel bevalt, dit aspect van Friesland. IJlst is verder natuurlijk bekend van de schaatsenfabriek van Nooitgedacht, die ooit midden in het dorp stond. Alleen de lange schoorsteen van dat bedrijf staat er nog als monument. We hebben vroeger allemaal met Nooitgedacht doorlopers op het ijs gestaan natuurlijk. In een oud cafeetje halen we nog een koffie en lezen daar dat IJlst wel 26 (kleine) schaatsenfabriekjes heeft gehad.  IJlst is ook bekend van de overtuinen. De huizen liggen aan de straat en de tuinen aan de overkant ervan aan het water.

Woudsend

Na IJlst gaat het verder langs een wat saaie verkeersweg. Gelukkig is de parallelweg voor fietsers en wandelaars behoorlijk breed en het verkeer niet storend. We eten al lopend de meegenomen lunchbroodjes op, want het is veel te koud om ergens te gaan zitten. We proberen even een bushokje maar het is echt te koud. Als we Woudsend naderen zien we van verre een hele rij masten van plezierjachten staan. Hier staan de nodige werven voor onderhoud van de jachten. We hebben inmiddels sinds IJlst alweer een km of 12  gelopen en we willen wel weer even binnen zitten en uitrusten. In een cafeetje lukt dat wel en kunnen Wim’s blaren doorgeprikt worden. De nieuwe steunzolen in m’n wandelschoenen bevallen me niet moet ik zeggen. Ik vrees dat die de oorzaak van de problemen zijn.

Balk

Daarna verder op weg naar Balk. We passeren het Slotermeer en een groot vakantiepark met jachthaven, waar overigens sommige huizen permanent bewoond worden zo te zien. In Balk na 26 km eindelijk weer bij de auto. Het was wel een zware inspanning vind ik. Maar tja, de eerste tocht na een lange winter is altijd lastig. De conditie moet weer opgebouwd worden. De volgende etappes gaan altijd wel beter.