Elfstedenpad-4

Vrijdag 25 maart 2022, van Balk naar Oudemirdum, (21,0 km)

Voor een overzicht van alle gelopen etappes van het Elfstedenpad, zie deze pagina

De toren van Wijckel

De 4e etappe alweer van dit pad. En we lopen in een mooi gebied. Vandaag staat het stadje Sloten op het programma en de bossen van het Gaasterland. Met prima weer, maar nog wel koud ’s ochtends, op weg naar Oudemirdum waar we de auto parkeren. Met de bus naar het beginpunt in Balk waar we rond 9:50 uur arriveren. Zoals gebruikelijk eerst op zoek naar een plekje voor de koffie. Er is een bakker in de buurt van waar we beginnen. Geen zitplaatsen binnen, maar buiten op een bankje gaat prima. We zitten uit de (noorden)wind en in het zonnetje. Rond 10:15 kunnen we op pad. We lopen Balk uit langs een enorm complex van COA voor de opvang van vluchtelingen. Volgens deze site is er plek voor 500 vluchtelingen.

Het praalgraf van Menno van Coehoorn

Als we door het dorpje Wijckel lopen (Wikel op z’n Fries) stoppen we even bij de kerk waar een graftombe ligt van Menno van Coehoorn, de befaamde bouwer van stedelijke vestingwallen van o.a. Zwolle, Nijmegen en Bergen op Zoom. De man was als militair en fortenbouwer erg aktief in Europa en heeft in diverse oorlogen gevochten. Hij had hier in Wijckel een state laten bouwen, dat helaas verdwenen is. De kerk is gesloten dus het bekijken van dat praalgraf gaat over.

Gezellige terrassen in Sloten

Daarna door naar Sloten, een van de Elfsteden op de route. Het stadje is klein (710 inwoners) maar goed bewaard gebleven. Het bevond zich op een kruispunt van handelsroutes. Die over de weg van Bentheim naar Stavoren en die over water van de Zuiderzee naar Sneek. Ook de vestingwerken van Sloten zij  redelijk bewaard gebleven en eveneens ontworpen door van Coehoorn.  Sloten is erg authentiek gebleven en ook later niet uitgebreid. Het ziet er nog net zo uit als eeuwen geleden. Het moet een feest zijn als je hier de schaatsers van de Elfstedentocht voorbij ziet komen. Bij een cafe/restaurant nemen we een 2e koffie.  Ook in Sloten zijn veel zeilboten en scheepswerfjes te vinden, waar veel booteigenaren bezig zijn met het gereedmaken van hun schip voor het seizoen.

 

Buiten Sloten vinden we veel schapen met lammetjes die met dit zonnige weer naar buiten mogen. Altijd leuk om te zien.

De bossen in Gaasterland

Na Sloten gaat het in via Wijckel weer terug tot bijna bij Balk en slaan we  linksaf naar de bossen van Gaasterland. En dat lijkt wel Drenthe hier. Ineens een heel ander landschap, met zelfs wat lichte heuveltjes,  dan de vlakke weilanden hiervoor. Vlakbij Oudemirdum tel ik op mijn Osmand routeplanner zelfs 6 campings in de buurt. Oudemirdum zelf is ook weer een gezellig dorpje met de nodige horeca voor de campingtouristen. We sluiten de tocht af met een kaasplankje en een glaasje wijn. Och, zo gaat het allemaal wel!

De gelopen route: