Havezatenpad-5

Zondag 19 januari 2020, van Hasselt naar Wijthmen (22,1 km)

De kalkovens in Hasselt

De 5e etappe alweer van dit mooie pad. We lopen in een erg mooi gebied en over de dijkjes langs de Vecht. Wat opvalt zijn de vele plassen in de weilanden. Het is hier toch echt een gebied met veel water, maar toch ook weer heel anders dan bij bijv. Muggenbeet. Dat is het leuke van dit soort wandelingen. Het landschap is zeker niet eentonig, het wisselt voortdurend.  De koffie in Hasselt is even een dingetje. De volgens internet om 10 uur open zijnde café in de buurt van de markt is om 10:30 nog dicht. Om 11 uur gaat een andere wel open en we mogen om 10:55 naar binnen. Zonder koffie wordt er niet gewandeld tenslotte!

Het waterrijke gebied onder Hasselt

In Hasselt vallen de resten op van kalkovens, waar hier een hele industrie om draaide. De vissers verzamelden de schelpen uit Noordzee en Waddenzee en het stoken van de ovens gebeurde met turf wat hier in de omtrek gemakkelijk te winnen was. Rond 1930 werd kalk vervangen door beton en was de productie niet rendabel meer. Zie deze link van de geschiedenis daarvan.

Havezate den Doorn

Ten zuiden van Hasselt valt nog eens op hoe hoog die toren van Hasselt uitsteekt boven het landschap. We passeren kleine gehuchten als Holten en Genne en passeren havezate Huis Den Doorn. Daarna moeten we helaas een stuk langs de grote weg lopen. Het onverharde stukje langs de dijk mag niet meer van de eigenaar. Na Haerst zouden we de wintervariant van het pad moeten volgen, maar dat lukt ook niet. Geen pad te zien. Ook dat stukje dus langs de grote weg. Gelukkig is het zondag en helemaal niet druk met auto’s.

Daarna naderen we de A28 en moeten we een klein stukje over de parallelweg van de A28. Via de wijk Berkum verlaten we Zwolle alweer. Helaas krijgen we geen befaamd Orsolino gebakje bij wat voorheen bakker van Orsouw in Zwolle was. De zaak is dicht op zondag.  Bovendien is het centrum van Zwolle wel een erg grote omweg op de route. Maar deze lekkernij na afloop van de etappe zit er dus ook niet in.

Bij de Wythmener plas

Als we onderdoor beide spoorlijnen en langs Herfte zijn gewandeld verandert het landschap opnieuw Er komt meer bos te voorschijn.  Bij de Wythmener plas blijkt een enorm groot golfterrein te liggen, waar de nodige golfers bezig zijn.  Bij de plas zelf is het erg druk met zondagswandelaars die de hond en de kinderen uitlaten.  Om 16 uur 20 zijn we in Wythmen en bij de auto en kunnen we de fietsen aan het beginpunt weer ophalen.

Wat wel opviel was dat de wandeltekens, de GPX route en het boekje hier en daar nogal uiteenliepen. Extra inspanning voor de routecoördinator vandaag!