Havezatenpad-6

Zondag 5 april 2020, van Wijthmen naar Holt (20,5 km)

Mooi paardenveldje

Voordat we begonnen, hebben we onszelf nog even afgevraagd of we nu wel op pad kunnen. Onze ervaring met dit soort wandelpaden is echter, dat ze toch niet veel belopen worden en dat was deze dag ook zo. Je komt maar enkele wandelaars tegen. Soms moet je wel even over een kort stukje met fietspaden langs een drukkere weg, zoals onder Dalfsen,  en dan merk je meteen dat niet iedereen zich aan de regels houdt, zoals een stel bejaarde e-bike fietsers die het verrekken om achter elkaar te rijden waar het wel nodig is (tot ongenoegen van een inhalende racefietser).

Kasteel Rechteren

Hoe dan ook, wij erop uit.

’s Ochtends is het nog koud op de fiets. Hoewel,  we kunnen pas om 11:20 beginnen met wandelen, dus zo vroeg waren we nu ook weer niet. Je merkt dat dit gebied toch weer heel anders is dan het gebied langs de Vecht boven Zwolle.  We zien nu Havezaten zoals kasteel Rechteren bij Dalfsen, waar we langs komen en kasteel Vilsteren, dat we in de verte zien liggen. Dat zijn pas aanzienlijke Havezaten. Hier woonden kennelijk de rijkere landeigenaren. Op kasteel Rechteren woont nog steeds een echte graaf van Rechteren Limpurg.

Het Witte Huis

Onderweg komen we langs landgoed de Horte waar het Witte Huis is te huren, dat voorheen de biljartkamer was van de landheer. Goedkoop is het niet, maar dan heb je ook wat. Zie deze link.