Havezatenpad-7

Donderdag 16 april 2020, van Holt naar Lemele (22,4 km)

Moeder Meerkoet met 6 piepkleine jongen

Wederom was er een mooie dag in aantocht, dus “Hup naar buiten”, conform het motto van een lezing in de Schutse in Leek die Renée op 6 maart hield, waar ze apps demonstreerde voor de fietsers en wandelaars onder ons. Zoals de Alle Bankjes app, erg handig als je even ergens wilt rusten en een bankje zoekt.  Een hele vooruitgang als je niet gehinderd wilt worden door de wet van de bankjes

In tegenstelling tot de vorige etappe zien we nu toch kans wat eerder te beginnen, namelijk al (!) om 10:50 uur. 

Pasgeboren lammetjes

We lopen eerst weer een stuk door de uiterwaarden van de Vecht. Natuurbeheer is bezig de klok terug te draaien, want ook hier is de Vecht vroeger rechtgetrokken voor de scheepvaart. Je ziet hier en daar nog de afgesloten slingeringen van de rivier, zoals bij het oude dorpje Varssen. We lopen hier tegen een probleempje aan. De bordjes sturen ons op een splitsing naar rechts en zowel GPX als routeboekje sturen ons naar links. Nou is ons boekje uit 2006, maar ook de wijzigingen op de route die op een site worden bijgehouden en die ik altijd bij me heb, geven geen uitsluitsel. De routecoördinator besluit om de GPX maar te volgen. Later blijkt dat de wijziging is veroorzaakt door de kruising met de N48 (Hoogeveen naar Raalte), wat inderdaad een gevaarlijke oversteek is, zeker als het erg druk is.

Havezate Het Laer

Op een bankje langs het Ommerkanaal eten we, zoals gewoonlijk,  de meegenomen boterhammen op en wandelen daarna door Ommen. Wat opvalt is de enorme rust in het centrum. Het is daar anders altijd druk met toeristen en die zijn er nu niet. Na de brug over de Vecht hier te zijn overgestoken, komen we al snel bij Havezate Het Laer. De havezate dateert uit de 13e eeuw, het huis dat er nu staat is uit de 17e eeuw en was van de familie Van Pallandt. Nu is het in bezit van de gemeente en wordt gebruikt voor o.a. trouwerijen en bruiloften.

Kasteel Eerde

Verderop volgen we de Regge, die bij Ommen in de Vecht uitmondt. En we moeten zelfs wat klimmen en dalen. De Regge breekt hier door een stuwwal heen met o.a. de Archmerberg en de Besthmenerberg. We komen al in de buurt van Lemele en de Lemelerberg, dus dat het heuvelachtiger wordt is niet zo raar! Wat verderop komt alweer een Havezathe in beeld, kasteel Eerde. In de 14e eeuw heeft roofridder Evert van Essen hier al een versterkt huis laten bouwen. In de 18e eeuw werd er een landhuis van gemaakt door de Baron van  Pallandt. Nu is het in bezit van Natuurmonumenten.

Na het passeren van de Archemer stuw met vistrap komt er een lang recht stuk langs de Regge en na in totaal ruim 22 km zijn we terug bij de auto.