Havezatenpad-8

Donderdag  23 april 2020, van Lemele naar Nijverdal (20,3 km)

De erg frisse groene kleuren rond deze tijd.

Wederom een prachtige dag. We hebben toch een geweldige maand, qua weer, zodat je gelukkig niet steeds binnen hoeft te blijven. Het zal zo’n 23 graden worden, een ideale wandeltemperatuur. We staan om 6 uur op, want het is toch 1,5 uur rijden met de auto voor je ter plekke (op het eindpunt) bent en daarna ben  je nog een klein uur per fiets onderweg voor je kunt starten met de wandeling. In dit geval starten we om 10:40 uur. Wat natuurlijk ook helpt is, dat er geen terrasbezoek mogelijk is. De koffie wordt dan ook thuis al opgedronken.

Nog meer fris groen

We zitten ter hoogte van de Lemelerberg en de Archemerberg, heuvels die je in de verte goed ziet liggen. We lopen min of meer langs de Regge en zo nu en dan kom je een stuw en (soms) een vistrap tegen.  Bij Hancate vind je er zo eentje. Daar passeert de Regge het (noordelijk) Overijssels kanaal. Het varen op de Regge was vroeger voor de schippers erg lastig.  Ze gebruikten een zomp, een platbodem met erg weinig diepgang, die soms met paarden over de ondiepten werden getrokken. Dat is nu allemaal verleden tijd.

Heel erg jong veulentje moet leren galopperen

Na de Rhaander Esch, een mooie es die met 20 meter hoogte in dit redelijk vlakke stukje land wel opvalt, wordt het tijd voor de lunch. Wegens gebrek aan bankjes (alweer), dan maar zittend tegen een houten hek aan. Verderop moeten we het pad, dat hier een fietspad is, delen met vele fietsers. Het is druk hier. Elke keer even de berm in om de 1,5 meter te handhaven. Wat zou helpen is, als achteropkomende fietsers even bellen om hun komst aan te kondigen, maar dat gebeurt niet altijd. In Nijverdal worden we door wat parken gestuurd. We merken weinig van de bebouwde kom hier. Aan de oostkant van Nijverdal stoppen we na 20 km.