Havezatenpad-9

Zaterdag 9 mei 2020, van Nijverdal naar Rijssen (22,3 km)

Het gaat lekker op dit wandelpad, alweer de 9e etappe. 

De koffie scoren we deze keer bij een pompstation in Nijverdal. De horeca is nog steeds gesloten natuurlijk, zoals we kunnen zien als we per fiets door het centrum van Rijssen komen op het weg naar het beginpunt.  Maar eerst moeten we nog even een stukje op de route terug in Nijverdal, want daar hebben we de vorige etappe een Havezate gemist. Dat kan gemakkelijk even per fiets, want dat stuk hadden we al wel gelopen natuurlijk. Smokkelen mag niet, weten we onderling!

De ruïne van een Havezathe

Het gaat om landgoed en Havezate Eversberg, dat door Thomas Ainsworth, de grondlegger van de textielindustrie in Twente, in 1835 werd gehuurd. Hij stichtte tevens Nijverdal. De textielindustrie begon ook hier in Nijverdal en dat is toch echt Salland en  geen Twente! Helaas, het boekje beweert dat de Havezate in 1889 is gesloopt en dat in 2005 werd besloten het te herbouwen. Nou, dan zijn ze nog niet ver opgeschoten. Het vinden van de ruïne kostte nog wat moeite, want we zochten een echte Havezate natuurlijk. Een passerende jongen uit Nijverdal hielp even.

Mogelijk broedende kraanvogels

Al met al is het nu 11:20 uur geworden voor we gaan wandelen. Gelukkig zal het niet echt warm worden (een graad of 26) dus vooruit maar. Dat hebben we op de Lahnsteig wel anders meegemaakt (zie deze link). Volgens de route moeten we nu door het Notterveen, maar dat feest gaat niet door. Landschap Overijssel heeft het pad door het veen afgesloten vanwege broedende kraanvogels.  De terugweg door het veen via een ander pad is echter een zandpad met een fietspad ernaast en daar mag wel verkeer komen. We lopen dat stuk van een km of twee dan maar op en neer.

Het Notterveen met schaapskudde

Halverwege gaan we lunchen op een plek met wat bankjes. Naast ons zitten 4 oudere lokalo’s te kletsen op z’n Sallands (of Twents, dat kan ik niet bepalen). Die taal wijkt niet zoveel af van het Drents, merk ik. We zitten tenslotte in het Nedersaksisch taalgebied, waar overigens erg veel dialecten van zijn, zie ik op internet.

Na de lunch maar eens stevig doorstappen, want we hebben nog maar een km of 6 gelopen nu. We kruisen de erg drukke N35 van Hengelo naar Zwolle. Verderop kom je weer in een prachtig gebied terecht.

De “nieuwe” Havezaten

Dat hebben sommige kapitaalkrachtige Nederlanders ook gevonden, want je ziet hier wat Havezaten-nieuwe-stijl!. Soms moeten we een stukje langs de rand van weilanden lopen, waar toestemming voor is gevraagd. Bij Rijssen passeren we eerst de drukke spoorverbinding van Deventer naar Enschede en Duitsland en gaan wat oostelijk om later via weer een stukje Regge weer op Rijssen aan te lopen. Daar staat nog een pelmolen waar vroeger lijnzaad, koolzaad en gerst werd verwerkt. Ligging aan de Regge was daarvoor erg handig. Langs de oostkant van Rijssen gaan we terug naar de auto.