LF14 Lauwersoog Enschede, etappe 1

Zaterdag 30 april 2016 Groningen Zoutkamp v.v. (103 km)

Klik hier voor de route van Lange Afstand Fietspad nr 14

De kerk van Ezinge
De kerk van Ezinge

Al in 2014 hadden we ontdekt dat het fietsen over Lange Afstand Fietspaden in Nederland zeer de moeite waard is. Die tochten komen echt door de mooiste stukjes van Nederland. En als voorbereiding op De Grote Fietstocht naar Rome (ook dit jaar weer!) leek het ons wel goed om daar eens aan te gaan beginnen. Onlangs hebben we al van Leek naar Zuidbroek gefietst over LF9. Bovendien moet er ook dit jaar weer een 100 km prestatietocht gereden worden. Vandaag is het redelijk fietsweer, bewolkt, een graad of 10 en windkracht 4. Het kan veel beter met dat weer, maar we zijn dit voorjaar nog niet erg verwend en we willen trainen! En dus beginnen we aan de LF14, die loopt van Lauwersoog naar Enschede en 304 km lang is.

Met de auto naar de P&R parkeerplaats bij Hoogkerk gereden en vandaar naar de aansluiting voor de LF14 bij de Paterswoldseweg. Door Groningen heen, waarbij meteen al opvalt dat we langs plekjes komen die we niet kennen. Hoezo ken uw eigen stad? Renée heeft 23 jaar in de stad gewoond en ikzelf 17 jaar. En dat is ook het leuke aan de LF’s.

Als we boven de stad bij Dorkwerd aankomen is de weg versperd. Men is bezig met de nieuwe brug over het van Starkenborghkanaal en daar moeten we nou net over. Even terugrijden naar de Paddepoelsterweg en daar is een fietsbrugje over het kanaal. Verder langs het Reitdiep en we passeren Garnwerd en Aduarderzijl. In de tuin van Allersmaborg stoppen we voor de meegenomen lunch. Vervolgens verder via Ezinge, Saaksum, Oldehove, en het gemaal Electra naar Zoutkamp. Er staat een straffe noordenwind en we besluiten de 11 km naar Lauwersoog te laten voor wat het is. We gaan koffiedrinken in een cafeetje in Zoutkamp. De teller staat nu op 43 km.

Daarna weer terug naar Groningen en daar alvast de koffie met taart genomen die bedoeld is om na afloop geconsumeerd te worden (zo luidt de regel 🙂 ). Vandaar een tussenstop op de Grote Markt. En omdat we de 100 km vol willen maken rijden we daarna de LF door tot aan de P&R van Haren waar de route langs komt. Vandaar weer terug naar de auto en er staan nu 102 km op de teller. We hebben de LF dus wel wat gek gereden, want eigenlijk moet je natuurlijk starten in Lauwersoog. Het probleem is echter dat er geen trein is om mee terug te rijden naar het beginpunt, waar je de auto hebt staan. Vandaar de op en neer rit. En het stukje Lauwersoog naar Zoutkamp rijden we van de zomer nog wel een keer..