Drenthepad-2023-4

Vrijdag 23-06-2023, van Anloo naar Paterswolde (30,0 km)

Voor een overzicht van alle gelopen etappes van het Drenthepad, zie deze pagina

Tussen Anloo en Schipborg

Het werd prima weer (max. 25 graden) om een wandeltochtje te maken. Bovendien wilden we de jaarlijkse 30 km tocht ook graag maken en rond deze tijd heb je veel  daglicht, wat daarvoor wel een beetje nodig is. We wilden een beetje dicht bij huis blijven om niet teveel tijd te verliezen. De keuze viel op het deel Anloo naar Paterswolde.  De bus nemen (3 stuks via Assen) naar het beginpunt had gekund, maar ik was bang dat bij de start in Anloo de horeca nog wel dicht zou zijn en dat bleek later ook zo te zijn. Daarom gingen we per fiets naar het beginpunt en konden rustig bij het vertrek in Paterswolde aan de koffie bij bakker Dunnewind, die we van een vorige etappe nog kenden. Koffie daar, met wat lekkers voor Wim erbij natuurlijk. Door het fietsen (22 km) lever je wel extra inspanning, maar dat moest dan maar, vond ik. Bovendien kwam de wind uit het Noorden en dus hadden we wind mee.

Kruispunt van 3 wandelpaden.

Rond 9:50 uur kunnen we dan in Anloo beginnen met wandelen. En zoals wel bekend is het plezierig wandelen in Drenthe door de bossen en langs de velden. Wat meteen opvalt is dat we weer veel aardappelvelden zien. In Friesland op het Elfstedenpad zie je alleen velden voor veeteelt (gras en mais). In Schipborg gaan we langs bij het cafeetje bij het bruggetje over de Drentse Aa. Een fotograaf is daar net bezig foto’s te maken van een zojuist getrouwd jong stelletje. In verband met de modderpaden hier liep de bruid, die een prachtige trouwjapon aanhad, op gympen, en dat was maar goed ook. We zien dat deze plek een kruispunt is van 3 wandelpaden: het Drenthepad, het Pieterpad en het Groot-Frieslandpad.

Het joodse kerkje

Daarna door naar Zuidlaren waar we nog even stilstaan bij het voormalige joodse kerkje en een bord van omgekomen joden uit Zuidlaren. Buiten het dorp koersen we naar het Zuidlaarder meer, waar overigens geen zeilboot is te zien. Zeker te weinig wind om te zeilen. Doet me denken aan de jaren 80, toen ik had besloten bij De Bloemert in mei ’s avonds een zeilcursus te volgen en het stervenskoud was. In de uitspanning hier halverwege de avond toen maar aan de koffie met cognac om weer bij te komen. Met het zeilen is het nooit wat geworden overigens 🙂 We gaan hier op een bankje maar even lunchen met uitzicht op het meer.

2 hollende paarden met een veulen.

Na de lunch verder door Midlaren en het Noordlarense Bos, langs het grote golfterrein dat hier ligt. Na Glimmen gaan we de route veranderen. Ik besef ineens dat door de omleiding bij het Friescheveen (zie kaartje  1 in dit bericht) we veel meer km’s gaan maken dan de 30 die gepland waren. 34 of zoiets. Dat wordt te gek en daarom snijden we een stuk af. We lopen nu via de fietsknooproute van vanmorgen weer terug naar Paterswolde. Dan lopen we wel niet precies het Drenthepad, maar dat hoeft ook niet meer nu (de eerste keer dat we die liepen wel natuurlijk). In Paterswolde even een ijsje gescoord en daarna naar de auto. We staan nu op precies 29 km, en lopen nog even 500 m op en neer om de dertig km vol te krijgen.  Daarna fietsen ophalen en naar huis waar we om 20 uur aankomen. Tja, voor 30 km ben je wel de hele dag bezig dus.